A 7 legcsodálatosabb homokos strand Horvátországban

A horvát tengerpart a világ egyik legszebb és legváltozatosabb partszakasza. Különlegessége változatosságában rejlik: hatalmas hegycsúcsok emelkednek a tenger fölé, több mint 1000 kisebb-nagyobb sziget övezi, buja, mediterrán erdők, zord sziklafalak és kietlen, holdbéli tájak váltakoznak – sokszor pár kilométeren belül.
Legjobb strandok Horvátországban, és odajutás: horvátországi autópálya díjak, komp árak, útiköltség kalkulátor

A 7 legcsodálatosabb homokos strand Horvátországban

A horvát tengerpart a világ egyik legszebb és legváltozatosabb partszakasza. Különlegessége változatosságában rejlik: hatalmas hegycsúcsok emelkednek a tenger fölé, több mint 1000 kisebb-nagyobb sziget övezi, buja, mediterrán erdők, zord sziklafalak és kietlen, holdbéli tájak váltakoznak – sokszor pár kilométeren belül. A csipkés mészkősziklák kisebb-nagyobb, gyöngyös-kavicsos és selymesen homokos öblöket szegélyeznek, ez utóbbiak közül mutatjuk most be a – szerintünk – legszebbeket.

Rab sziget, Lopar - Rajska plaza strand

Rab szigetére pár óra autópályás és kompos utazással könnyedén eljuthatunk, és változatos tájain több homokos strandot is találunk. Vannak egészen pici, családias hangulatú kis öblök, és van másfél kilométer hosszan elnyúló fövenyes partszakasz is. Ez utóbbit különösen azok figyelmébe ajánljuk, akik igazi beach-hangulatra vágynak. A Rab várostól 14 kilométerre található Rajska plazán minden megtalálható, amire csak a nyaralók vágynak: zuhanyok, italbárok, büfék, éttermek, strandcikkárusok, sőt az aktív pihenéshez elengedhetetlen kerékpárutakat és a legkülönfélébb vízi és strandsportokat is fellelhetjük. A másfél kilométeres Rajska strand elnyerte a Kék Zászló díjat, ami ezt jelenti, hogy kitűnő minőségű, kristálytiszta tenger vár minket. A víz kifejezetten sekély, így a kisgyermekkel érkezők is biztonságosan strandolhatnak, ráadásul reggel 9-től délután 6 óráig tapasztalt vízi mentők őrködnek a fürdőzők biztonsága fölött.

Crikvenica - Crni molo strand

A Crikvenica Riviéra az egyik legkedveltebb célpont a magyar turisták számára. Nem véletlenül: Letenyétől alig 3-4 óra alatt odaérhetünk, szinte végig autópályán, kellemes, homokos és kavicsos partszakaszok váltakoznak, és közvetlenül a városban is fürdőzhetünk. A legjobb - ugyan fizetős - strand a crikvenicai tavernák mögött kezdődik, és több száz méter hosszan terül el a parti sétány mentén. A strand biztonságos kerítéssel van elkerítve, és több kapun is bejuthatunk a területére. A jegyárak nem vészesek, mintegy 600 Ft-nyi kunáért akár egész nap élvezhetjük a kulturált körülményeket.

A Crni molo strandon számtalan szabadtéri sportnak hódolhatunk, a pihenni vágyók pedig nyugágyakat és napernyőket bérelhetnek, és aki megéhezik, bármikor bekaphat egy hamburgert az egyik büfében, de akár kényelmesen meg is ebédelhet valamelyik parti étteremben.

Medulin - Bijeca strand

Medulin egykor pici halásztelepülés volt, amelyet a turizmus fellendülése igazi üdülőparadicsommá varázsolt. A Bijeca strand 1 km hosszan terül el a település szélén. Lassan mélyülő, homokos partja kiválóan alkalmas a kisgyermekes családok számára. A strand mindemellett jól kiépített, és kényelmi szempontból is minden igényt kielégít, hiszen éttermek, kávézók, bazársor és csúszdák sora várja a szórakozni vágyókat.

A fiatalok körében a legkedveltebb elfoglaltság a picigin nevű labdajáték, aminek különlegessége, hogy a meccsek a tengerben zajlanak. A nyugalmasabb elfoglaltságra vágyók is megtalálhatják a kikapcsolódást: a strand közvetlen közelében ékszerként emelkednek ki a tengerből a pici kis szigetek, amelyeket akár órákig lehet bámulni a parti kávézókból, vagy éppen a víz szélére terített gyékényünkről.
Dugi Otok - Saharun strand

Dugi Otok („Hosszú sziget” magyarul) 40 km hosszan elterülő partjain az aprókavicsos strandok között lenyűgözően szép homokos öblöket is találhatunk. Az egyik legszebb a Dugi Otok északi részén, Veli Rat közelében található Saharun homokos strand, amely 800 méter hosszan kínál kellemes fürdőzési-napozási lehetőséget.

A homokos strandot hűs árnyékot adó píneaerdő szegélyezi, ahová a nagy meleg és tűző napsütés elől be is menekülhetünk. Napközben ideális hely a nyugalmasabb, természetközelibb nyaralásra vágyó turisták számára. Az esti órákban azonban Saharun a fiatalok kedvenc találkahelyévé válik, a bárok, kávézók megtelnek élettel, reggelig tartó strandbulik zajlanak.

Ugljan sziget, Kukljica - Sabusa strand

Ugljan egy kevésbé ismert sziget, pedig a szárazföldhöz legközelebb esők egyike. Zadar közvetlen közelében található, így autópályán nem vészes a megközelítése. A szigetre a Zadarból induló komppal juthatunk el. Eddig általában horgászok és búvárok paradicsoma volt, mostanában azonban a nyaralni induló turisták is felfedezték maguknak. Egyik legszebb strandja a Kukljice településtől 15 percnyi sétára Sabusa homokos strand, amelynek partját lebetonozták, de a vízmeder finom homokja kellemesen simogató, és kristálytiszta, sekély vize miatt tökéletes választás a kisgyermekes családok számára. A strand környékén találunk büfét, kávézót és strandröplabdázni is lehet - ha valaki megunná a napozást és a pancsolást.

Zadar - Zaton strand

Zadar környékén található egy másik, gyönyörű, homokos strand, a Zaton is - a várostól 13 km-re nyugatra. Kristálytiszta vizének köszönhetően megkapta a legjobb strandoknak járó Kék zászló díjat. Zaton kiváló helyszín az aktív nyaralás széles sportolási és kikapcsolódási lehetőségeket kínál, köztük a teniszezést, a picigin vízi labdajátékot, a röplabdázást, mini golfozást és asztaliteniszezést.

A strand akadálymentesített, így azok is kényelmesen megközelíthetik, akik kerekesszékkel érkeznek, vagy nehezebben mozognak. A kisgyermekkel érkezők is jól érezhetik magukat: egész napos programokat kínál a vízi csúszdás élménypark, és számos étterem vagy büfé közül választhat, aki megéhezik.

Mali Losinj – Cikat strand

A Cikat öbölben található ez a kellemes, homokos strand, közvetlenül az autós kemping előtt. Nagy előnye, hogy a partot hűs píneaerdő övezi, ahová be tudunk húzódni a forróság elől. A strandot szinte teljes egészében finom, selymes homok borítja és ráadásul a víz is nagyon lassan mélyül, így kisgyerekes családoknak abszolút ideális.

A Cikaton nem maradnak szórakozási lehetőség nélkül a sportrajongók sem: lehet evezni egyet bérelt csónakkal, kajakkal, sőt beiratkozhatunk a helyi búváriskolába, ahol búvárfelszerelést is kölcsönözhetünk. Ha pedig olyan szerencsések vagyunk, megpillanthatjuk a környékbeli vizekben élő, gyakran felbukkanó delfincsapatokat is.

A horvát tengerpartot és könnyen és gyorsan elérjük autópályán, az adriai szigeteket pedig a főszezonban gyakran közlekedő kompokkal. Fontos információ, hogy 2017-ben ismét emelkedtek az autópályadíjak, ráadásul nem is egységesen. Ha szeretnénk előre látni, mennyibe is kerül majd az útiköltség, pár kattintással megtudhatjuk ezzel az autópályadíj- és kompdíj kalkulátorral.

Kapcsolódó cikkek

Legjobb strandok Horvátországban, és odajutás: horvátországi autópálya díjak, komp árak, útiköltség kalkulátor

A 7 legcsodálatosabb homokos strand Horvátországban

A horvát tengerpart a világ egyik legszebb partszakasza. Most 7 csodás homokos strandot mutatunk be.

Six Senses Laamu Resort - Maldív szigetek

Six Senses Laamu Resort - Maldiv-szigetek hotel

A Maldiv-szigeteken lévő hotelnek, a Six Senses Laamu Resortnak saját tengerpartja van, de nem csak itt, hanem a luxus üdülőhelyen is ki tudod majd pihenni.

Marsa al Arab - Dubai tovább fejlődik

Marsa al Arab

Dubai egyik újabb fejlesztése, a Marsa al Arab.