LX Boutique Hotel**** - A boutique hotelek mintaképe

Ha rendszeresen utazik vagy egyszerűen ”csak” tájékozott, belefuthatott már a boutique hotel kifejezésbe. A szállodaipar ezzel a jelzővel illet egy hotel típust, amelyre jó példa a lisszaboni LX Boutique Hotel ****.
LX Boutique Hotel**** - Lisszabon

A butik kifejezéssel Magyarországon az 1980-as-90-es években lehetett először találkozni, a szó jelentése: divatos ruhákat forgalmazó, kisebb méretű üzlet. A szállodai szakmában az 1980-as években indult hódító útjára a boutique hotel, a start 1981-ben történt Londonban. Majd követte az angol fővárost San Francisco és New York.

Az egyik legfontosabb eleme a boutique hotelnek, hogy a szobák száma általában nem haladja meg a 150-et. A másik fontos tudnivaló a méretből következik, hogy barátibbak, emberközelibbek a boutique hotelek. Ez lefordítva a mintánkra: a Lisszabon belvárosában fekvő LX Boutique Hotel **** 61 szobás. Ebből adódik, hogy a recepcióstól és a megszállókkal foglalkozó munkatársaktól több figyelmet, törődést tudnak kapni a vendégek. Esetünkben ez úgy is megnyilvánul, hogy a 0-24-ás recepcióban dolgozók, négy nyelvet beszélnek. A vendégek ”kisebb” száma hozza azt is, hogy előfordul, hogy az alkalmazottak tudják a vendégek nevét, ami kellemes meglepetés lehet, a több száz vagy akár az ezer fölötti szoba számhoz szokott utazónak.

A következő fontos jellemzője a boutique hoteleknek, hogy a szobáknak a berendezése, elrendezése, színvilága, stílusa nem sablonos. Előfordulnak olyanok is, hogy a hotel összes szobája eltérő és nincs két egyformán berendezett szoba sem. Eltérőek lehetnek az emeletek stílusai is, a szobák, a szálloda kialakítása látványos és általában modern. Ha megnézi a LX Boutique Hotel **** képeit, azt látja, hogy a fenti leírásnak maximálisan megfelelnek.

A másik fontos tétel a boutique hoteleknél, hogy a szálloda az eredeti funkcióját nyújtja, tehát leginkább arról szól, hogy megszálljanak benne. Nincs bennük wellness részleg, üzleti dolgok intézésére szolgáló közös iroda, és más ma divatos extrák. Ezt tudja a lisszaboni hotel is, olyan plusz dolgokkal, hogy az utazó a hotelben lévő mosó és szárító gépet is használhatja.

A manapság egyre trendibb boutique hotelek talán legfőbb ismertető jegye, hogy a városok legjobb helyein találhatók. Ezért könnyű őket megközelíteni, gyors az eljutás a reptérre, - a belvárosi elhelyezkedés miatt - szinte az összes látnivaló közelben található. Így az ott megszállóknak gyalogosan vagy tömeg közlekedéssel is bejárható a város.

A lisszaboni LX Boutique Hotel **** elhelyezkedése a fentiekre tökéletes példa, mert a portugál főváros azon részén helyezkedik el, amely a legnépszerűbb a turistáknál. Ez pedig a Chiado, a Baixa és a Cris de Sordé kerületek, ezeknek a közepén található a négycsillagos boutique hotel.

Benedek Attila

Kapcsolódó cikkek

Felejthetetlen élmények a Maldív-szigeteken: Anantara Dhigu Maldives

Felejthetetlen élmények a Maldív-szigeteken: Anantara Dhigu Maldives

A Maldív-szigeteken olyan élményekben lehet részed, amelyet soha nem törölsz majd ki az emlékeidből.

Különleges szálloda, múzeum hotel Amszterdamban - Hotel Not Hotel

Amszterdam legkülönlegesebb szállodája

Amszterdam különleges szállodájában, a Hotel Not Hotelben, az egyik szoba, egy művészeti alkotás is egyben.

Firenze, a romantikus város

Firenze, a romantikus város

Egyszer mindenkinek el kell utaznia Firenzébe, legfőképpen a szerelmeseknek.