Mit érdemes tudni a bio borokról?

Előkelő helyeken, főleg hotelek éttermében gyakran találkozhatunk bio borokkal, amelyek évről-évre egyre népszerűbbekké váltak.
Mit érdemes tudni a bio borokról?

Ezek a típusok úgy készülnek, hogy már a termesztés során is bio megoldásokat alkalmaznak, ami nemcsak a környezetnek jó, de a fogyasztónak is. A bio borok egészségesebbek, viszont maga a minőség nem tér el a hagyományos típusokétől.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mit érdemes tudni ezekről az italokról.

Organikus borok

A bio, külföldön inkább organikusnak nevezett borokat azoknak érdemes fogyasztani, akik jobban szeretnének ügyelni az egészségükre. Az egész Európai Unióban, ezáltal Magyarországon is igen szigorú szabályoknak kell megfelelniük, így amikor azt látjuk a palackon, hogy bio, akkor abban garantáltan megbízhatunk. Az éttermekben felszolgált borok egy nagy részét teszik ki ezek a változatok, hiszen egyre többen ismerik és szeretik meg az organikus borokat.

Rengeteg ellenőrzésnek vetik alá őket, több ország is van, ahol a gazdaságok egy része átállt a bio termesztésre. Nagyon népszerű megoldás Új-Zélandon, ahol saját karbon semleges minősítést sikerült kidolgozniuk. Akad már teljes mértékben zéró kibocsátású borászat is. A bio termesztés abban az országban már mindennapos, de jó ideje már Európában is nagy szerepe van.


Mit jelent a bio bor?

Mindenekelőtt tudni kell, hogy nem mindenki csinálhat bio gazdaságot magának. Ahhoz, hogy valaki a saját területét bio művelésűvé tegye, előtte legalább 3 évig már minden szabálynak meg kell felelnie. Ez azt jelenti, hogy amit az éttermekben és borászatokban felszolgálnak, semmilyen felszívódó vegyszert nem tartalmaznak, nincs gyomirtás, csak kapálás. Nem lehet rovarok elleni vegyszeres védekezést sem alkalmazni, csak és kizárólag felületi szerek jöhetnek szóba.

A hatóságok minden évben ellenőrzik ezeket, majd kiadják a kizárólag egy évre érvényes BIO minősítést, amit aztán minden esztendőben meg kell újíttatni. Nem véletlen, hogy nem kapható akárhol bio bor.


A bio fürtök titka

Ahogy minden biogazdaságban, a szőlőkultúra esetén is szükség van átállásra. Ez minden esetben a 4. évi termés betakarításáig, tehát a szüretig tart. Ebben az időszakban tilos műtrágyát, szintetikus szereket, hormonális szabályozókat esetleg terméskötődés fokozót alkalmazni. Csakis az olyan természetes anyagok jöhetnek szóba, mint a kőpor, a réz, a kén, esetleg egyéb növényi kivonatok vagy teák.

A szerves trágyázás pedig főleg szarvasmarha trágyával, valamint pillangós zöldtrágyával történhet meg. Ahhoz, hogy a fürtök tökéletesen ki tudjanak fejlődni, a beéréshez igen sok metszésre, fizikai munkára van szükség, ami nélkül nem lesz megfelelő a fürtök és a levelek megfelelő aránya.

Kapcsolódó cikkek

Mit érdemes tudni a bio borokról?

Mit érdemes tudni a bio borokról?

Előkelő helyeken, főleg hotelek éttermében gyakran találkozhatunk bio borokkal, amelyek évről-évre egyre népszerűbbekké váltak.